tel: 064-114-29-14    mail:cikapera@yubc.net

Ciscenje racunara od virusa

Usporen rad desktop i laptop racunara, reklame koje iskacu pri surfovanju internetom, blokiranje laptop racunara nakon povezivanja na internet, najcesci su simptomi kada je laptop racunar zarazen virusom. Za uspesno ciscenje kompjutera od virusa nije dovoljno koristiti samo jedan antivirusni program. Kombinacijom vise antivirusnih programa i nekoliko programa za ciscenje malvera i spajvera sa racunara postizu se zadovoljavajuci rezultati. Uobicajeno vreme za servis kompjutera sa ovakvim kvarom je nekoliko sati i zavisi od kolicine podataka koji se nalaze na njemu.
   Pre svakog ciscenja virusa pozeljno je bekapovati podatke sa laptop racunara jer se lako moze dogoditi da su i vazni fajlovi na laptop racunaru zarazeni virusom, a prilikom ciscenja se moze dogoditi da ih antivirusni program obrise. Nakon servisa laptop kompjutera, bekapovane podatke takodje treba skenirati antivirusnim programom, kako posle njihovog vracanja ne bi ponovo zarazili kompjuter. Nakon ciscenja racunara od virusa, instalirani antivirusni program stiti racunar. Ipak, potrebno je povremeno koristiti neki dodatni antimalver softver kako bi laptop ostao u stabilnom stanju.


Bekap podataka na medije

Podaci postaju posebno vazni onog trenutka kada su obrisani sa racunara, bilo da je to uzrokovano ljudskom greskom, virusom, pa i neispravnoscu komponenti desktop- laptop kompjutera. Iz tog razloga pozeljno je praviti kopiju podataka (bekap) posle svakog vaznog posla na laptop racunaru. Bekap podataka sa laptop kompjutera mozemo izvrsiti i kod neispravnog kompjutera, ako je hard disk u jos uvek ispravnom stanju. Podatke mozemo bekapovati na eksterni hard disk, DVD i USB fles. S obzirom na nisku cenu USB-eksternih hard diskova, predlazemo ih kao najbolje resenje za bekap. Iako su osetljivi na padove i potrese, i podaci sa njih mogu biti izgubljeni, mala je verovatnoca nastanka kvara istovremeno i na hard disku na kome su bekapovani i na hard disku laptop kompjutera sa koga je bekap izvrsen.


Reinstalacija desktop i laptop kompjutera

Reinstalacija operativnog sistema desktop i laptop kompjutera je neophodna ukoliko je operativni sistem totalno ostecen pa klasicni alati za ciscenje virusa i sredjivanje registry baze operativnog sistema ne daju zadovoljavajuce rezultate. Najcesci uzroci ostecenja operativnog sistema i potrebe za servisom laptop kompjutera su virusi i losi sektori na hard disku. Posle resavanja problema koji je doveo do pucanja operativnog sistema i kontrole hardvera desktop i laptop kompjutera, reinstaliramo operativni sistem. Pored neispravnog hard diska i neispravna memorija moze dovesti do zaglavljivanja pri koriscenju programa i operativnog sistema. Prednost sveze instalacije operativnog sistema je sto kompjuter i laptop posle reinstalacije ima performanse kao i kada je kupljen.


Instalacija drajvera

Posle reinstalacije operativnog sistema laptop racunara ili zamene komponenti kompjutera, neophodno je instalirati drajvere. Upravljacki programi (drajveri) regulisu rad komponenti pod operativnim sistemom i omogucavaju potpuno iskoriscenje performansi laptop racunara. Prilikom instalacije pozeljno je ispostovati redosled instalacija kako ne bi doslo do konflikta drajvera, i to sledecim redom: cipset, mrezna karta, zvucna karta i na kraju graficka i periferne komponente kompjutera.


Instalacija programa

Posle reinstalacije operativnog sistema i drajvera, potrebna je instalacija i podesavanje programa i antivirusne zastite desktop i laptop kompjutera. Posle instalacije korisnickih programa kao sto su Skype, Firefox, Chrome dobijate i besplatno podesavanje istih. Bekap baze Microsoft Outlook-a, podesavanje naloga i kopiranje adresa je takodje moguc, po zelji korisnika.

Softversko
vracanje obrisanih podataka

Ostecenja na hard disku laptop racunara i greske prilikom bekapovanja podataka sa kompjutera mogu biti popravljene nekim od softverskih alata. Uspesnost spasavanja podataka sa hard diska zavisi od vise faktora. Vreme koriscenja laptop kompjutera nakon instalacije operativnog sistema i kopiranje podataka na hard disk drasticno smanjuju sanse za vracanje podataka koji su bili na hard disku u citljivo stanje posle kopiranja softverskim alatima. Najbolje je odmah prestati sa koriscenjem laptop ili desktop kompjutera, i doneti u servis, kako bi bile vece sanse za vracanje podataka.

kompjuter za servis

Kontakt

tel: 064-114-29-14

e-mail:cikapera@yubc.net

Radno vreme:

Svakog radnog dana od 10-19h

Nedeljom po pozivu

© 2015 Copyright servis racunara Integral