tel: 064-114-29-14    mail:cikapera@yubc.net

Zamena TFT monitora

Lomljenje displeja na laptop racunaru se najcesce desava prilikom pada laptopa kao i zatvaranjem laptop racunara na cijoj je tastaturi zaboravljena olovka. Deo ekrana koji je polomljen je crne boje a ostatak ekrana je vidljiv ali najcesce sa tankim linijama po celoj duzini ekrana. Zamena displeja je lako i brzo resenje, a cena zavisi od vrste i modela laptop displeja. Ukratko, mozemo ih podeliti u dve grupe: sa LED i CCFL pozadinskim osvetljenjem. Paneli sa LED pozadinskim osvetljenjem su novije generacije pa je i cena veca.
   Najcesca neispravnost displeja laptop racunara, koja nije izazvana mehanickim ostecenjem, su svetle ili crne tackice (mrtvi pikseli). U zavisnosti od broja mrtvih piksela, zavisi i to da li ih ignorisete ili je neophodna zamena. Kod svih ostalih kvarova (monitor pobeli, ima vertikalnu/horizontalnu straftu, ima tanke linije po celoj duzini) neophodna je zamena.


Servis maticnih ploca

Mnogobrojni kvarovi koji nastaju na laptop racunarima imaju isti uzrok. Maticna ploca, kao glavna komponenta u laptopu je najcesce odgovorna za neukljucivanje laptop racunara. Neispravno napajanje cipseta, graficke karte, procesora - blokira laptop, pa pri pokusaju ukljucivanja laptop ne pokrene ni ventilator. Neispravni PWM cipovi cesto uzrokuju i kvar "laptop ne puni". Jednostavniji kvarovi na maticnoj ploci su polomljen USB konektor, konektor za napajanje, koruptovan bios... Zamena delova i isplativost servisa zavisi od modela i starosti laptop racunara. Ocekivani radni vek nakon otklanjanja ovakvih kvarova na maticnoj ploci je bar nekoliko godina.

servis maticne ploce


Reballing, reflow, prekuglavanje graficke karte

Posle par godina koriscenja laptop racunara, kalaj-antimon kuglice ispog BGA cipa na grafickoj karti- "North bridge" - a gube kvalitetne kontakte koje su imale nakon izlaska iz fabrike. Laptop se vise ne ukljucuje iz prve a onda se ukljucuje sve redje. Na kraju, kada kalajne kuglice u potpunosti izgube kontakt, laptop po ukljucenju samo zavrti kuler ali ne daje sliku. Posle pritiskanja dugmeta za ukljucenje duze od 4 sekunde, laptop se iskljuci, i vec na osnovu tog signala znamo da je potreban servis - prelemljavanje grafickog cipa, prekuglavanje, a mozda njegova zamena. Koju metodu cemo primeniti, zavisi od modela i starosti laptopa. Cena zamene cipa je nekad jednaka vrednosti laptop racunara, pa je cesto neisplativa. Reballing - prelemljavanje je najisplativija opcija, ali sa nesigurnim ishodom po pitanju trajnosti izvrsenog servisa. Po utvrdjivanju kvara, najbolje je utvrditi koja je trenutna cena laptop racunara na trzistu pa na osnovu toga odluciti koji je pristup najbolji.


Ciscenje laptopa od prasine-zamena ventilatora

Uobicajeno vreme za koje se kuler na laptop racunaru napuni prasinom je posle dve godine koriscenja. Prvi simptomi su zagrevanje komponenti i kucista laptopa u toku rada i stalni rad ventilatora na maksimalnom broju obrtaja. Kada se kuler u potpunosti napuni prasinom, laptop se gasi vec posle desetak minuta rada. Prasina se talozi na rebrima hladnjaka, pa i kad ventilator vrti nema strujanja vazduha kroz kuler pa procesor i graficka dostizu temperaturu preko 90° Celzijusa. Na vecini laptop racunara u tom trenutku proradi temperaturna zastita i laptop se gasi. Posle ovakvog gasenja, laptop nije moguce ukljuciti sve dok se ne ohladi, i proces se ponavlja ispocetka. U trenutku kad su rebra hladnjaka laptop racunara zapusena, kupovina ventilatora koji stoji ispod laptopa nije dobro resenje, jer na taj nacin hladite ceo laptop ali ne i sam procesor. Nas servis, pored ciscenja prasine, menja pastu i termalne padove koji prenose temperaturu do hladnjaka, a po potrebi podmazujemo i ventilator, cime se ovakvi problemi resavaju na duzi period. Usluga ciscenja ventilatora i zamene paste je besplatna prilikom servisiranja bilo kog kvara na maticnoj ploci.
    Retko se desava da je ventilator neispravan. Cesce postane bucan zbog okretanja na maksimalnom broju obrtaja u pokusaju da ohladi procesor. Ako u ovakvim slucajevima ne pomogne podmazivanje, moguca je zamena celog ventilatora odnosno celog hladnjaka laptop racunara.
   U slucaju kada ventilator ne vrti, uzrok moze biti i neispravan cip na maticnoj ploci koji je zaduzen za njegovo napajanje. I ovakve kvarove je moguce otkloniti zamenom cipa, odnosno popravkom problematicne maticne ploce.

laptop ventilator


Zamena tastature na laptopu

Tastature na laptop racunarima spadaju u veoma izdrzljive komponente, sve dok se na njih ne prospe tecnost ili dok ih neko ne udari pesnicom, odnosno dok im dete ne pocupa tastere. Prolivena voda-tecnost na laptop racunaru u 90% slucajeva, pored spaljivanja maticne ploce unistava i tastaturu. U tom slucaju na njoj je nemoguca bilo kakva intervencija, osim zamene. Pocupani tasteri na tastaturi laptopa su resiv problem, osim kad su iskrivljeni aluminijumski drzaci plasticnog mehanizma u osnovi tastature. Zamena tastature na laptop racunaru spada u lako i brzo resive kvarove.


Zamena konektora na laptopu

Prekidanje punjenja u toku rada, grejanje konektora koji se ukljucuje u laptop, neukljucivanje ni jedne lampice (podrazumevamo ispravan adapter) ukazuje na neispravnost DC konektora laptopa. Kao i drugi konektori na maticnoj ploci laptop racunara, i DC konektor je zamenjiv. Vazno je zameniti ga orginalnim konektorom, jer se na taj nacin izbegava njegovo pregrevanje u toku rada i ponovna pojava istog kvara. Neispravnost konektora je najcesca kod asusovih laptopova, ali im to nije zamerka jer su drugi problematicniji kvarovi kod njih redji.


Servis adaptera za laptop

Na trzistu je mnogo jeftinih zamenskih adaptera za laptop. Medjutim kvalitet je sumnjiv. Iako je najlakse resenje kupiti nov- zamenski punjac, to ujedno nije i najbolje resenje. Napon koji daje orginalni punjac je dobro isfiltriran i precizan (sa malim odstupanjima pod opterecenjem) dok kod zamenskih punjaca to ne mora da bude slucaj. Nedovoljno filtrirani napon skracuje zivotni vek laptop racunara i dovodi do nestabilnosti. DC konektor na univerzalnim punjacima je cesto samo pribliznih dimenzija kao orginal i to je razlog dodatnog grejanja na konektoru. Ovo su razlozi zasto je bolje doneti orginalni adapter u servis negoli kupiti zamenski. Zamena kabla na adapteru i servis unutrasnjih komponenti je uvek povoljnije resenje nego kupovina novog orginalnog adaptera. Na Vama je da odlucite.

kompjuter za servis

Kontakt

tel: 064-114-29-14

e-mail:cikapera@yubc.net

Radno vreme:

Svakog radnog dana od 10-19h

Nedeljom po pozivu

© 2015 Copyright servis racunara Integral