tel: 064-114-29-14    mail:cikapera@yubc.net

Maticne ploce

Osnovna delatnost naseg servisa, koji je nastao daleke 2000-te godine, bila je i ostala servis maticnih ploca. Bez obzira da li se radi o maticnoj ploci za laptop, desktop ili industrijski racunar, kod nas mozete dobiti kvalitetan servis. Zamenom komponenti uspesno otklanjamo kvarove kao sto su racunar pisti, ne prepoznaje USB-ove, ne prepoznaje tastaturu, misa, HDD, ne radi zvucna karta, mrezna, uopste se ne ukljucuje.... Posle servisiranja maticne ploce detaljno je testiramo, ali je pozeljno istestirati i ostale komponente kako bi potvrdili stabilnost servisiranog kompjutera.

servis maticne ploce

Servis hard diskova

Postoje dve vrste kvarova koje je moguce servisirati na hard diskovima. Servis ostecenja na mediji (losi sektori) i servis neispravne elektronike. Servis elektronike je "bolji" kvar jer se njegovim otklanjanjem dobija pouzdan hard disk sa ocekivanim duzim radnim vekom. Zamenom komponenti mozemo popraviti elektroniku, ali to ne znaci da ce podaci ostati na popravljenom hard disku. Cesto se desava da je posle servisa elektronike nemoguce koristiti hard disk pod operativnim sistemom i neophodno je pravljenje novih particija i formatiranje. Ukoliko su podaci sa hard diska vazni, posle popravke elektronike, moguce ih je skinuti posebnim alatima u servisu.
   Popravka - servis losih sektora na mediji, je neizvesnija, i neophodno je duze testiranje u radnom okruzenju. Tek posle duzeg koriscenja se moze potvrditi koliko je servis bio uspesan. Ukoliko se losi sektori ponovo pojave takav hard disk se smatra nepouzdanim i neophodno ga je zameniti.
    Radni vek hard diska i interval za servis kompjutera zavisi od kvaliteta i ispravnosti napajanja. Najcesci uzrok neispravnosti elektronike na hard disku je povecani napon iz napajanja. Zato je posle zamene odnosno posle servisa elektronike hard diska, pozeljan i servis napajanja racunara.

Servis TFT monitora

Najcesci kvarovi na TFT monitorima su nedostatak boje, slika sa tankim vertikalnim-horizontalnim linijama, zamrzavanje slike sa prelaskom u belu boju (ekran posle par sekundi pobeli), ukljucivanje na par sekundi i gasenje. Slicne simptome kvara neispravnog TFT monitora mozemo videti i kod neispravne graficke karte, pa je za precizno utvrdjivanje kvara potrebno monitor prikljuciti na graficku kartu ispravnog desktop ili laptop kompjutera. Nas servis moze izvrsiti zamenu displeja, zamenu naduvenih elektrolita i servis glavne ploce. Komponente menjamo orginalnim pa je ocekivani radni vek nekoliko godina. Povremene neispravnosti kao sto je gubitak, promena neke boje na ekranu, ukazuju na neispravan kabl od monitora do kompjutera, pa je pozeljno probati sa drugim radi brzeg utvrdjivanja kvara.

Servis graficke karte laptopa-kompjutera

Postoji par manifestacija neispravnosti graficke karte laptop i desktop kompjutera. Kockice na ekranu, pistanje iz racunara (tri kratka i jedan dugacki ton), artifakti, crna slika, plavi ekran posle instalacije drajvera za graficku kartu. Vecina kvarova na grafickim kartama nastaje zbog glavnog cipa koji nema dobre kontakte sa plocom ili je neispravan. Graficke karte sa ovakvim kvarom mozemo popraviti prelemljavanjem BGA cipa odnosno zamenom BGA cipa. Posle prelemljavanja graficke karte nije moguce utvrditi koliko dugo ce raditi. Vremenski period varira od mesec dana pa do par godina. Druge vrste kvarova koji se otklanjaju zamenom komponenti imaju bolju prognozu i u toku eksploatacije se skoro nikad ne desava ponovni nastanak kvara zbog neispravnosti zamenjenog cipa.

Servis racunarskih napajanja

Napajanje je, pored dobrog hladjenja, najvaznija komponenta komponenta za obezbedjivanje dugotrajnog rada kompjutera. Kod nekvalitetnih (jeftinih) napajanja mnogo cesce dolazi do propadanja elektrolitskih kondenzatora sto dovodi do loseg filtriranja napona i restarovanja racunara, a cesto i blokiranja u radu. Zbog lose filtriranog napona elektroliti na maticnoj ploci i grafickoj karti su izlozeni dodatnom stresu, pa ove komponente brze propadaju.
   Uz svaki servis kompjutera, obavezna je provera napajanja, zamena naduvenih elektrolita, ciscenje i podmazivanje ventilatora. U servisu mozemo resiti i druge uzroke neispravnog napajanja. Zamenom komponenti napajanje ponovo radi u propisanim granicama, a ocekivani radni vek kompjutera posle servisa napajanja isti je kao i kod novog napajanja iz iste klase.

Servis ploca za industrijsku elektroniku

U prethodnoj deceniji uradili smo servis velikog broja elektronskih ploca za medicinske i industrijske uredjaje. Bilo je tu: servis bankomata, servis PLC-ova za masine za proizvodnju plastike, servis ultrazvucnih aparata, servis centralnih klima uredjaja, servis uredjaja za merenje radijacije, servis industrijskih sivacih masina, servis elektronike za pokretne stepenice, servis plotera za stampanje bilborda i mnoge druge servise. Nabavka druge ploce je visestruko skuplja nego servis, a cesto i nemoguca, jer se cesto masine tog tipa vise ne proizvode. Otvoreni smo za svaki vid saradnje.

Odrzavanje racunara

Odrzavanje racunara je neophodno svakoj firmi koja ima vise od 5 racunara. Sa mesecnim obilaskom racunara u firmi, serviser stice uvid u stanje desktop i laptop racunara i mreznih uredjaja, i kada kvar nastane on brzo reaguje. Pozivom po nastanku kvara, serviser po dolasku na teren tek treba da razume organizaciju servera, umrezenih racunara i stampaca, sto otezava i usporava vracanje sistema u prvobitno stanje.
   U ponudi imamo par paketa za odrzavanje, ali svaka firma je posebna na svoj nacin. Ponudu mozete dobiti po dogovoru i upoznavanju sa Vasim potrebama i organizacijom posla. Mesecni bekapi, podesavanje parametara mreznih uredjaja, odrzavanje racunara, klasican servis i telefonska podrska, spadaju u najcesce servise za koje se nasi saradnici odlucuju.

Kontakt

tel: 064-114-29-14

e-mail:cikapera@yubc.net

Radno vreme:

Svakog radnog dana od 10-19h

Nedeljom po pozivu

© 2015 Copyright servis racunara Integral